I juli släppte nättidningen Bulletin nyheten att det under ytan pågår ett drama bland mitten-högerväljare i tidningens väljarundersökning. Hittills har fler än 9.000 personer deltagit i undersökningen. Undersökningen visar att flera riksdagspartier skulle bli förlorare om väljarna röstade utan att ta hänsyn till om ett parti klarar riksdagsspärren eller inte.
Upphovsmannen till väljarundersökningen Daniel Sonesson berättar:
– M, KD och SD är alla förlorare om väljare skulle vara garanterade att det parti de främst sympatiserar med skulle komma in i riksdagen. Medborgerlig Samling är ett parti som lockar den borgerliga väljaren.
– Genom Bulletin har vi främst nått ut till en stor population som sympatiserar med högeroppositionen i Sverige. Därmed kan vi dra spännande slutsatser om hur väljare som främst stödjer högeroppositionen skulle önska att mandatfördelningen i riksdagen vore, säger Martin Sonesson som konstruerat undersökningen.
Många M, SD, KD och L-väljare överväger MED
Bland M-väljare anger en fjärdedel att de hellre skulle rösta på Medborgerlig Samling (MED) om de visste att partiet skulle komma in i riksdagen. Bland KD- och SD-väljare skulle var femte väljare hellre rösta på MED. Var sjätte L-väljare skulle hellre lägga sin röst på MED om de visste att MED klarar riksdagsspärren.
– Även om man beaktar att den grupp som har deltagit i Bulletins undersökning inte är representativ för befolkningen i stort, visar utfallet att ett drama pågår under ytan. I takt med att kännedomen om MED och om våra kärnfrågor ökar, rycker ett genombrott allt närmare. En stor andel M-KD-SD-väljare har egentligen MED som förstahandsval och riksdagsspärren skulle passeras med råge om MED-sympatisörerna röstade efter övertygelse, säger Ilan Sadé, partiledare för Medborgerlig Samling, i en kommentar till undersökningens utfall.
Undersökningen visar att få SD-väljare överväger att rösta på Moderaterna. Däremot skulle 20 procent av de SD-väljare som gjort Bulletins väljarundersökning helst vilja rösta på Medborgerlig Samling.
– Det finns flera tecken på att det finns många borgerliga väljare som tappat förtroende för Moderaterna men främst röstat på SD i en form av missnöje. Nu ser många dessutom att MED är vad M en gång var för dem, fortsätter Martin Sonesson.
Stödet för MED är brett
– Det som är spännande med Medborgerlig Samling är att de lockar så pass stora skaror på bred front. Bland KD-väljare är det 21 procent som anger att de helst skulle rösta på MED. Hos L-väljare är samma siffra 16 procent, säger Daniel Sonesson.
– Vi vet att vi har en politik som lockar många liberala och konservativa väljare, vilket syns i statistiken. Utfallet kan tolkas som att MED även har förmågan att attrahera SD-väljare som egentligen vill rösta på ett frihetligare alternativ – en förmåga som inte M verkar ha. Många frihetliga väljare har nämligen tappat förtroendet för de etablerade borgerliga partierna, eftersom de starkt har bidragit till de stora samhällsproblemen i Sverige. Därmed är det rimligt att tro att det aldrig kommer att bli en stark borgerlig regering förrän MED kommer in i riksdagen, menar Ilan Sadé.
Medborgerlig Samling är för närvarande i snabb medlemstillväxt och utöver riksdagsvalet ställer partiet upp i ett sextiotal kommuner och i elva regioner i höstens val.
Mycket tyder på genombrott för MED i valet
– Genombrott för MED är att vänta i fler kommuner och regioner, och frågan om riksdagsinträde ser nu ut att stå och väga – det enda som behövs är att en startsignal ljuder. Och när det sker, kan det gå fort, avslutar Ilan Sadé.
Fakta Medborgerlig Samling
Medborgerlig Samling (MED) är ett liberalkonservativt parti som siktar på att bli en ny, bred medborgarrörelse för ett bättre Sverige. Partiet har särskild fokus på att det allmänna ska koncentrera sig på kärnuppgifterna och att skatteslöseri ska motverkas, samt på att demokratin i Sverige ska förnyas och stärkas.
MED har sedan valet 2018 representation i tre kommunfullmäktige; Laholm, Höör och Torsås. Genom lokalföreningar och distrikt runt om i landet arbetar MED för en förnyelse av svensk politik.
Lämna ett svar